Украйна гарантира за "живота и сигурността" на руски войници, които се предадат, заяви днес украинският министър на отбраната Олексий Резников, цитиран от Франс прес.

Той каза това на фона на напредването на силите на Киев в южна и източна посока.

"Ние гарантираме за живота, сигурността и справедливото отношение към всички, които откажат да се бият", заяви Резников във видеообръщение към руските военни. В същото време той обеща "съд за тези, които са давали престъпни заповеди".

"Все още можете да спасите Русия от трагедия, а руската армия - от унижение. Или да бъдете запомнени като крадци, изнасилвачи и убийци", подчерта украинският министър на отбраната.

Според Резников Кремъл е заблудил и предал руските войници, изпращайки ги в Украйна.

"Москва не обича истината. Най-лесно за тях е да твърдят, че вие умирате като герои, биейки се с войските на НАТО. Страните от НАТО ни снабдяват с оръжие, така е. Украинските военни обаче са тези, които се бият с вас с тези оръжия. Украинците нямат нужда от руски територии, нашите са ни достатъчни. И ние ще си ги върнем всичките", каза Резников.

От миналия месец украинската армия провежда светкавична контраофанзива в окупираните от руската армия области, връщайки си територия от хиляди квадратни километри в южната и източна част на страната, отбелязва АФП.
БТА