Украинският парламент ще обсъди оставка на правителството
Украинският парламент ще обсъди оставка на правителството / БГНЕС

Президентът на Украйна Виктор Янукович предложи да бъде свикано извънредно заседание на парламента, което да обсъди ситуацията в страната, предаде ИТАР-ТАСС.

Той направи това на среща с председателя на Върховната рада Володимир Рибак, съобщи президентската пресслужба. По думите на президента масовите безредици напоследък са били съпроводени от насилие, кръвопролитие и палежи, което налага действия за незабавното успокояване на положението.

Янукович посочи, че парламентът трябва да стане платформа за продължаване на процеса по търсене на изход от политическата криза. "Преговорите, които сега водя с опозицията, са една част от решаването на политическата криза. Втората е тази дискусия да бъде прехвърлена на парламентарната платформа", каза украинският президент.

Виктор Янукович поясни, че предложенията, които бъдат изработени по време на започналите вчера негови консултации с лидерите на опозицията Виталий Кличко, Арсений Яценюк и Олег Тягнибок, трябва после да бъдат обсъдени в пленарната зала на Върховната рада, пише БТА.

В отговор парламентарният шеф, Рибак потвърди, че заради ситуацията в страната отпускът на депутатите ще бъде отложен. "Има много въпроси, които трябва да бъдат решени не на Майдана, а в пленарната зала", каза той. Володимир Рибак заяви, че още днес ще подпише разпореждане за свикване на парламентарно заседание за началото на следващата седмица, съобщи ИТАР-ТАСС. Ройтерс посочва, че в изявлението си Рибак е дал знак, че на извънредното заседание може да бъде обсъдено отдавнашното искане на опозицията за оставка на правителството. Според агенцията Рибак е казал още, че на заседанието може да се дискутират "въпроси, свързани с приети от парламента закони" - намек за строгите законови ограничения върху публичните демонстрации, които миналата седмица одобриха депутатите привърженици на Янукович.