Украйна
Украйна / БГНЕС
Смъртоносното нападение в неделя срещу украинската военна база в западния град Яворов, близо до границата с Полша, е било извършено с крилати ракети, изстреляни от руското въздушно пространство, заяви високопоставен представител на министерството на отбраната на САЩ, цитиран от Франс прес.

Според него това доказва, че исканата от властите в Киев зона, забранена за полети, над Украйна не би решила всички проблеми.

"Става въпрос за въздушен удар с крилати ракети", каза пожелалият анонимност представителя на Пентагона. Той уточни, че са били изстреляни "повече от две дузини крилати ракети, които са нанесли щети на най-малко седем сгради".

Русия разруши с далекобойни оръжия украинска военновъздушна база

Министерството на отбраната на САЩ смята, че тези ракети тип въздух-земя са били изстреляни от руски бомбардировачи с голям обсег от въздушното пространство на Русия, а не на Украйна.

"За защитниците на (идеята за) зона, забранена за полети, това е пример, че (тя) не би имала никакъв ефект", подчерта служителят на Пентагона.

Украинските власти съобщиха, че 35 души са били убити при атаката срещу военната база, която се намира на около 40 километра северозападно от Лвов и на двайсетина километра от границата с членуващата в НАТО Полша. През последните години обектът бе използван за обучаване на украински военни под наблюдението на чуждестранни инструктори, предимно американци и канадци, отбелязва АФП.

Представителят на Пентагона отрече твърденията, че базата в Яворов е използвана за доставки на западна военна помощ за Украйна.

Украинските власти начело с президента Володимир Зеленски не спират да призовават НАТО да обяви зона, забранена за полети, над страната им. Алиансът обаче отказва, за да не бъде въвлечен във войната. Ако НАТО влезе в конфронтация с Русия, това би означавало Трета световна война, предупреди в петък президентът на САЩ Джо Байдън.
БТА