Майк Помпео клетва пост
Майк Помпео клетва пост / Gulliver/Getty Images
Дълго преди държавният секретар Майк Помпео да излезе по телевизията и в Twitter днес, за да обоснове решението на САЩ да ликвидира генерал Касем Солеймани, той държеше на мушка иранския военен командир, предаде Ройтерс.

Още през 2015 г., когато Помпео е конгресмен от Канзас, пледиращ за смяна на режима в Иран, докато администрацията на Обама предпочиташе диалога, той обвини Солеймани, смятан за втората най-влиятелна фигура в Иран, че "ръцете му са изцапани с кръвта на стотици американски военни" - рефрен, който той повтори днес след американския въздушен удар в Багдад.

Лавров: Убийството на Солеймани нарушава международното право


През юли 2017 г., когато вече е директор на Централното разузнавателно управление при президента Доналд Тръмп, позицията на Помпео може и да не е толкова явна, но запитан на Форума за сигурността в Аспън дали смяната на режима в Иран е реалистична опция, той отговаря: "Тези типове, които причиняват проблемите - Касем Солеймани и неговата банда, не са законно избрани. Те са лицата, за които твърдо сме решени да не допуснем да продължат да държат властта и капацитета".
 


По-късно същата година Помпео съобщи, че е изпратил писмо до Солеймани и други ирански лидери относно все по-заплашителното поведение на Иран в Ирак, в което предупреждава, че САЩ ще ги държи отговорни за "всяка атака срещу американски интереси в Ира от сили, които са под техен контрол".

"Искахме да сме сигурни, че той и ръководството в Иран ще разберат това кристално ясно", заяви Помпео на Националния форум по отбраната "Рейгън" в Южна Калифорния.
След като научи, чрез ирански медии, че Солеймани е отказал да отвори писмото, Помпео добави: "Честно казано, това не ми разби сърцето".

Като държавен секретар, позиция, която пое през първата половина на 2018 г., Помпео следваше значително по-твърд подход на "ястреб" към Иран, отколкото своите предшественици, и често споменаваше генерала в речи и интервюта.

Тръмп смята, че Солеймани е трябвало да бъде убит преди години

Когато Тръмп изтегли САЩ от ядрената сделка от 2015 г. между Иран и световните сили, договорено от администрацията на Обама, Помпео бе един от най-гласовитите поддръжници на "кампания за максимален натиск", която доведе до връщането на американските санкции през 2018 г.

Помпейо днес каза, че ударът, който е убил Солеймани в Багдад, е целял да осуети "непосредствено предстояща атака", която е щяла да застраши американци в Близкия изток.

В интервюта по "Фокс Нюз" и Си Ен Ен Помпео отказа да обсъжда подробности за предполагаемата заплаха, но заяви, че има "оценка въз основа на разузнавателна информация", че Солеймани кроял заговор за акция в региона на Близкия изток, която е щяла да изложи на риск живота на десетки, ако не и стотици американци.
БТА