Сергей Лавров
Сергей Лавров / БГНЕС
Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че убийството на иранския генерал Касем Солеймани е грубо нарушение на нормите на международното право, предаде ТАСС, цитирайки изявление на руското външно министерство.

Тръмп смята, че Солеймани е трябвало да бъде убит преди години

Лавров направи това изявление в телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Майк Помпейо. При обсъждането на ситуацията, свързана с убийството на иранския генерал Солеймани, командващ елитната част "Кудс" на Корпуса на гвардейците на ислямската революция, руският външен министър е подчерта, че "целенасочените действия на държава членка на ООН, целящи отстраняването на официални лица от друга страна членка на ООН, при това извършени на територията на трета суверенна държава без нейно знание, нарушават грубо принципите на международното право и заслужават да бъдат осъдени".

ООН: Светът не може да си позволи още една война в Персийския залив

Лавров призова Вашингтон да се откаже от незаконните силови методи и да решава проблемите на масата за преговори. Той е подчертал, че "тази стъпка на САЩ рискува да доведе до тежки последствия за регионалния мир и стабилност, не подпомага усилията за намиране на решение на сложните проблеми, натрупали се в Близкия изток, а напротив, води до нова спирала на ескалацията".
БТА