/ getty images
Убийството на иранския ядрен физик Мохсен Фахризаде може да има за цел да затрудни администрацията на американския президент Джо Байдън, който обяви победата си на изборите, да се върне към изпълнението на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД), съобщи „Уол Стрийт Джърнъл“, позовавайки се на бившия шеф на израелското военно разузнаване Амос Ядлин.

Според него тези, които са планирали операцията, се надяват да затруднят новата администрация на САЩ да се върне към спазването на разпоредбите на споразумението, от което администрацията на американския президент Доналд Тръмп се оттегли през май 2018 г. "Те не само гледаха Техеран, но и Вашингтон", цитира вестникът

СВПД беше подписан от Иран, постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН (Русия, Обединеното кралство, Китай, САЩ, Франция) и Германия през 2015 г. Сделката ограничи ядреното развитие на Техеран в замяна на премахването на санкциите на ООН и едностранните ограничителни мерки на САЩ и ЕС.

През 2018 г. САЩ обявиха оттеглянето си от СВПД и наложиха икономически санкции на Иран. Техеран обяви пета фаза на отклонение от ядрената сделка през януари 2020 г.
 
БГНЕС