Убиха Ал Либи от безпилотен самолет
Убиха Ал Либи от безпилотен самолет / netinfo
Един от висшите ръководителите на Ал Кайда в Афганистан - Абу Лаис ал Либи, бе убит в Пакистан при въздушен удар, съобщи американски правителствен служител.

Ал Либи е смятан за говорител на Ал Кайда и шестият по ранг в групировката, съобщи ислямистки сайт.

Министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс заяви, че не може да каже нищо определено за съобщенията за смъртта на Ал Либи. Пакистански официални лица отрекоха да имат информация. Според разузнавателни източници ударът, при който е убит Либи, бил нанесен от безпилотен самолет "Предетър" по обект в Северен Вазиристан. Това е гранична с Афганистан пакистанска област, която е под контрола на местните племена. Предполага се, че при удара, извършен късно в понеделник или в ранните часове на вторник, са загинали 12 души. Сред тях има араби, туркмени от Централна Азия и местни талибани.

Телата на убитите са били силно обезобразени от взрива и е било трудно да бъдат идентифицирани. Самолетите "Предетър", разработени от ЦРУ, може да бъдат въоръжени с противотанкови ракети "Хелфайър".

Смята се, че именно либиецът Абу Лаис ал Либи, един от най-издирваните от САЩ терористи, стои зад нападението срещу американската база в Баграм през февруари миналата година. То бе извършено по време на посещението на американския вицепрезидент Дик Чейни. Загинаха 23 души, Чейни не пострада.

През ноември Ал Либи се появи във видеозапис заедно с втория човек в Ал Кайда Айман аз Зауахири и съобщи, че либийска екстремистка групировка се е присъединила към Ал Кайда.

Убийството на толкова високопоставен фигура вероятно ще постави в неудобно положение президента Первез Мушараф, който няколко пъти е казвал, че няма да позволи американска военна акция срещу членове на Ал Кайда, прегрупиращи се в граничните пакистански райони.