Боян Петров
Боян Петров / netinfo
Търсенето на Боян Петров продължава, спасителите откриха инсулина му
97345
Търсенето на Боян Петров продължава, спасителите откриха инсулина му
  • Търсенето на Боян Петров продължава, спасителите откриха инсулина му
Kитайският спасителен екип е стигнал на 10 метра от връх Шиша Пангма, но не е открил следи от Боян Петров. На връщане в близост до Лагер 3 са намерени инсулин и инсулиновата му помпа, съобщи за Дарик Деян Петков от щаба на българския алпинист. Издирването на Боян Петров, който е в неизвестност от 3 май, продължава.
 
Екипът от шерпи се е изкачил от Лагер 2 до Лагер 3. По-рано днес стана ясно, че те възнамеряват в 2 часа през нощта да тръгнат към върха. Възможно е, след като се срещнат с китайските спасители, които вече са се изкачили, да променят намеренията, посочи Петков.
 
Спасители продължават издирването на Боян Петров

Радослава Ненова, жената до Боян Петров, и сътрудниците му са казали на спасителите, че желанието им е върхът да не бъде изкачван, ако това ще застраши нечий живот. Как протича операцията обаче зависи само от китайските власти, уточни Петков.
 
Пригодените за големи височки непалски хеликоптери са в Катманду в готовност да излетят, ако се наложи.
 
Дъщерята на Боян Петров: Той e там, където винаги е искал да бъде

Дъщерята на Боян Петров – Тея, благодари чрез Facebook на всички, включили се в издирването на баща й, и сподели, че той е "там, където винаги е искал да бъде - в планината".

Десет дни след изчезването на Боян Петров при опита му да изкачи осемхилядника Шиша Пангма операцията по издирване му продължава.

В събота, към 21 часа местно време, след 13-часово катерене китайската група от спасители достигна Лагер 3 на 7400 метра височина, но българският алпинист не беше намерен. Днес те са стигнали на 10 метра от върха.
 
"Последните метри са под права линия и спасителите не са успели да достигнат върха, преценили са, че е прекалено опасно, но практически са минали по целия маршрут и не са открили следа от Боян по никой от улеите или пътя. На връщане, доколкото разбрах, са намерили около лагер 3 негова дреха, инсулиновата му помпа и инсулин, които няма как да не са негови", каза Петков. Това не означава, че той няма инсулин у себе си, обяснява "Дневник".
 
Йогеш Сапкота от „Симрик Еър“ съобщи за Дарик, че екипът от шерпи е достигнал Лагер 3 и не е открил нищо около него, а утре планира да изкачи върха.
 
Кой е Боян Петров?

„Утре около обяд те ще бъдат на върха. От Лагер 3 до върха отнема между 8 и 10 часа. Ако времето в понеделник  позволява, ще тръгнат към върха. Не съм говорил директно с тях. Получих информацията от алпиниста Мингма Шерпа. Той е в Катманду, а брат му е с екипа от шерпи в планината и вероятно е получил съобщение от него“, каза Сапкота.

Деян Петков каза от своя страна, че след като разберат, че китайският екип е изкачил върха, е възможно да променят намерението си. "Шерпите следобед са достигнали лагер 3, пуснаха официална информация, че утре ще са към върха, но ние казахме на Мингма да не го правят и се надяваме утре да не го правят. Двете групи са се събрали на лагер 3 и са си общували, така че предполагам, че шерпите също ще се върнат и ще го търсят между лагер 2 и лагер 3, там има такива едни скали, които може да е станало нещо там", каза Петков.
 
Жената до Боян Петров: Нека спасителите не рискуват до върха

По-рано днес Радослава Ненова, жената до Боян Петров, призова спасителите да не изкачват върха, ако това ще застраши нечий живот, тъй като няма как над лагер 3 той да бъде открит жив.
 
Дъщерята му Тея благодари чрез Фейсбук на всички, включили се в издирването на баща й, и сподели, че той е "там, където винаги е искал да бъде - в планината".