Туск: Полша ще е сред първите държави, които ще ратифицират европейския договор
Туск: Полша ще е сред първите държави, които ще ратифицират европейския договор / снимка: БГНЕС

Полша ще бъде сред първите държави, които ще ратифицират новия Договор за реформа на ЕС, заяви министър-председателят Доналд Туск, цитиран от Ройтерс. Варшава ще ратифицира договора през първата половина на 2008 г., обеща Туск след среща днес с колегите си от Чехия, Унгария, Словакия и Словения в източния чешки град Острава. Премиерите на Чехия и Словакия също заявиха, че планират бързо да ратифицират договора в парламентите на техните страни.

Десноцентристката коалиция на Туск не разполага с необходимото мнозинство от две трети от депутатите, за да ратифицира договора, затова се нуждае от подкрепата на опозицията, отбелязва Ройтерс.

Ратификацията на договора в Словакия ще мине много бързо и без проблеми, защото европейските идеи имат силна подкрепа в парламента, заяви словашкият премиер Роберт Фицо.

Чешкият министър-председател Мирек Тополанек каза, че новият договор ще бъде представен на парламента още на първото му заседание за 2008 г. в края на януари. Неговата Гражданска демократическа партия обаче се съгласи да поиска от Конституционния съд да разгледа някои части на договора. Това може да забави ратификацията, каза още Тополанек.