/ iStock/Getty Images
Турското разузнаване има данни, че Кипър се използва „от определени държави“ като база за операции срещу Газа, каза турският министър на външните работи Хакан Фидан вчера в интервю за телевизия Хабертюрк и предупреди „Гръцки Кипър" и Гърция да „стоят настрана“ от региона, предаде Анадолската агенция.

Фидан подчерта, че е възможно конфликтът (между Израел и „Хамас“) да прерасне в голяма война и привлича и други участници. Той каза, че Турция е предупредила европейските страни и регионалните сили за „гръцката кипърска администрация“ (както Турция нарича международно признатото правителство в Никозия), която е станала „оперативен център“.

„След 7 октомври, след първите операции, започнати от Израел, ние непрекъснато виждаме чрез разузнавателни доклади, че гръцката кипърска администрация се е превърнала в база, използвана от определени страни специално в операции срещу Газа. От там се провеждат непрекъснато разузнавателни полети и военни полети към Газа“, каза турският външен министър.

„Когато ние поставихме този въпрос, те внезапно обявиха това място (Кипър) за логистична база за Газа. Функционирането на тази логистична база явно се е превърнало в дейност, която крие факта, че това място в действителност е военна база. Фактът, че това място и гръцките острови се използват за операции в Близкия изток, няма да бъде от полза нито за кипърските гърци, нито за Гърция. Нашият съвет, казахме и на гърците, е да стоят настрана от тези места, защото когато се замесиш в продължаващите войни в Близкия изток, когато заемеш страна, огънят ще дойде и ще те намери. Ние вече сме на същото географско място. Той ще дойде и ще ни намери и нас“, каза Хакан Фидан.

Той подчерта, че факторите в региона трябва да осъзнаят, че има сериозна милитаризация на „Южен Кипър“ и че това трябва да бъде предотвратено.

Миналата седмица лидерът на ливанското шиитско движение "Хизбула" Хасан Насралла отправи заплахи срещу Кипър, като заяви, че "правителството на Кипър трябва да бъде предупредено, че отварянето на кипърските летища и бази за израелския враг, за да атакува Ливан, означава, че то се е присъединило към войната и съпротивата ("Хизбула" - бел. ред.) ще се справи с него като част от войната".

Кипър категорично отхвърли твърденията на Насралла за намеса в близкоизточния конфликт. Всякакви публични твърдения, отнасящи се до участие на Кипър чрез неговата инфраструктура или неговата територия при евентуална конфронтация, свързана с Ливан, са напълно безпочвени,  каза говорителят на кипърското правителство Константинос Летимбиотис, а външният министър Константинос Комбос определи заплахите на Насралла като неоснователни.

Европейският съюз изрази подкрепа за Република Кипър и заяви, че „всяка заплаха срещу държава от ЕС е и срещу самия ЕС“, а гръцкият външен министър Йоргос Герапетритис определи заплахите на „Хизбула“ като „неприемливи“.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър, цитиран от АНА-МПА, в петък изрази недоумение защо „Хизбула“ заплашва държава, която „действително играе основна роля като страна за организация на предаването на хуманитарна помощ, която достига до Газа, която помага на невинни палестинци, която предоставя храна на невинни палестинци“.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Петър Къдрев/БТА