Ротердам безредици
Ротердам безредици / БГНЕС
Холандските власти задържаха снощи турския министър на семейството и социалната политика Фатма Бетюл Саян Кая, за да й попречат да говори пред поддръжници на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Министър Кая беше експулсирана от страната след часове на преговори пред консулството. Кметът на Ротердам Ахмед Абуталеб заяви на пресконференция, че тя е била определена като "нежелан в страната чужденец", припомня ДПА. Вчера пред турското консулство в Ротердам се стигна до сблъсъци между демонстранти от протурски протести и полицията, а кметът на града обяви извънредно положение.

Турският първи дипломат: Поведението на Холандия няма да остане без отговор

Това утежнява допълнително дипломатическото напрежение между двете страни, предаде Ройтерс, позовавайки се на местни медии. Вчера Холандия отказа да пусне турския външен министър, който искаше да говори на митинг в подкрепа на разширяване на президентските правомощия в Турция. Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че холандските действия напомнят за нацизма, а Амстердам отвърна, че коментарите на държавния глава са неуместни.
 
Министър Кая пристигна от Германия с автомобил, след като вчера Холандия отказа разрешение за кацане на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, припомня агенцията.

Холандия блокира кацането на турския външен министър
 

Протест на турската общност в Ротердам
БГНЕС

Снощи кметът на Ротердам Ахмед Абуталеб обяви извънредно положение в опит да спре протурския протест пред турското консулство в града. Не е ясно дали има задържани или ранени при разпръсването на протеста пред консулството, където стотици протурски протестиращи влязоха в сблъсъци с полицията, отбелязва АП. Те замерваха полицията с бутилки и се нахвърляха върху полицейски автомобили, преди намесата на конна полиция и полицаи с палки.

Холандското правителство нарече безотговорно посещението на турския министър на семейството и социалната политика в Ротердам, предаде ДПА.
 
В изявлението на правителството на премиера Марк Рюте се посочва, че министър Кая е била предупредена предварително, че планираното й посещение в турското консулство, целящо агитация за предстоящия референдум за конституционна промяна, е "нежелано". Въпреки това тя посети Холандия, се подчертава в изявлението, публикувано от Холандската радиопредавателна корпорация НОС.
 
"В контактите си с турската страна ние неведнъж сме подчертавали, че общественият ред и безопасността в страната не трябва да се излагат на заплаха", подчерта премиерът Рюте, цитиран от ТАСС. "Преговорите за малко мероприятие в турското консулство или посолството бяха прекратени поради заплахата от санкции. След това Холандия отказа да даде разрешение за кацане на външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу. Последвалите изявления на турските власти се оказаха неприемливи и търсенето на разумно решение се оказа невъзможно", добави премиерът.
 
Ердоган заклейми холандците
 

Ротердам безредици
БГНЕС

Кметът Абуталеб порица и изказването на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който нарече холандците "нацистки останки". "Те не знаят ли, че съм кмет на град, разположен в регион, който беше бомбардиран от нацистите?", попита кметът на Ротердам, визирайки турските лидери. Няколко квартала на града бяха унищожен от германската авиация през втората световна война, след което Холандия беше окупирана от нацистите, припомня АФП.
БТА