Турският външен министър Мевлют Чавушоглу
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу / БГНЕС
Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че отказът на Холандия да му позволи да говори пред турски избиратели в Ротердам, няма да остане без отговор, предаде ТАСС.


"Това няма да остане без отговор. Ние ще реагираме както трябва. Този фашистки ход на Холандия не е насочен срещу мен - министър Чавушоглу, а срещу цяла Турция", заяви турският първи дипломат пред журналисти на летището в Истанбул.

Холандия блокира кацането на турския външен министър

Турският външен министър възнамеряваше да говори на митинг в Ротердам в подкрепа на референдума през април за разширяване на правомощията на турския президент, но кметът на Ротердам забрани посещението, а холандското правителство оттегли разрешението за кацане на самолета на турския министър.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган
БГНЕС

Ердоган заклейми холандците

Турският президент Реджеп Ердоган заклейми холандските действия и каза, че "напомнят на нацизма". Той окачестви холандците като "нацистки останки, фашисти". От своя страна холандският премиер Марк Рюте каза, че думите на Ердоган са неуместни.
 

Холандският премиер Марк Рюте
БГНЕС

Холандският премиер: Забележките на Ердоган са неуместни

Чавушоглу подчерта, че отказаното разрешение за кацане е "неприемливо решение от всякаква гледна точка - от гледна точка на дипломация и на международно право".

"Някои страни в Европа, и най-вече Холандия, напомнят на държави от периода преди Втората световна война. Същият расизъм, ксенофобия, агресия. Защо нашите министри по въпросите на семейството и спорта например, спокойно продължават с изявите в Германия, а ръководителят на министерството на външните работи не може да направи това", попита Чавушоглу.

Той отбеляза, че решението да не бъде приет в Ротердам "особено е зарадвало Герт Вилдерс" - лидер на холандската крайнодясна Партия на свободата. "Но решението взе премиерът. Тогава каква е разликата между тях? Никаква, все същият фашизъм", заяви Мевлют Чавушоглу.

По думите му холандците се опитват да попречат на официални турски представители да се срещат с избиратели в Европа, допълва Асошиейтед прес.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу
БГНЕС

Турският външен министър отбеляза, че холандските власти са отменили събитието от съображения за сигурност и попита: "Какво, да не би министърът да е терорист?".

Той каза още, че от Холандия са пристигнали много послания на подкрепа, в които се изразява несъгласие с "расистката и фашистка" политика на тяхното правителство.

Тази седмица властите в Германия отмениха реч на Чавушоглу в една от конферентните зали в Хамбург и той бе принуден да говори на територията на резиденцията на турския генерален консул, припомня ТАСС.
БТА