Турция и Йордания се опасяват от гражданска война в Ирак
Турция и Йордания се опасяват от гражданска война в Ирак / netinfo

Министър-председателите на Йордания и на Турция предупредиха, че евентуално разделяне на съседен Ирак ще доведе страната до гражданска война.

На пресконференция в Аман Мааруф Бахит и Реджеп Ердоган призоваха иракчаните да положат заедно усилия, за да изведат страната си от спиралата на кървавото насилие, което според тях е опасно за стабилността на региона.

Евентуално разделяне на Ирак ще означава хлъзгане към пропастта и гражданска война, която ще обхване не само иракчаните, които ще заплатят с кръвта си цената на конфликта, но ще има отражение върху всички съседни страни. Това заяви йорданският премиер.

Турският министър-председател посочи, че неговата страна няма да приеме разделяне на Ирак. За нас евентуалното разделяне на Ирак на три района - кюрдски, шиитски и сунитски, е начало на гражданска война. Като съседи на Ирак ние не можем да останем неутрални и е необходимо да положим усилия, за да му помогнем да излезе от кризата, добави Ердоган. Той предложи нова среща на съседните на Ирак страни.