/ iStock/Getty Images
Турция започва възстановяването на 150-годишен мост над Резовска река, свързващ я с България, съобщи Анадолската агенция. Само една от трите арки на Вълчановия мост, е в по-добро състояние. Управителят на Къркларели Осман Билгин заяви, че подготовката за реставрацията на моста „Волчан“, както го наричат в Турция, приключила и скоро ще започне изпълнението на проекта.

Единият край на моста, който е направен от дялани камъни, е в България, а другият – в Турция, уточнява Анадолската агенция.

За посещение от турската страна е необходимо специално разрешение, тъй като съоръжението се намира в граничен район, уточни управителят. От българска страна обаче, такова разрешение не е необходимо, а достъпът е свободен, но по черен път.

Управителят Къркларели допълни още, че с проекта ще бъдат заздравени връзките между България и Турция, а от него ще спечели не само Турция, но и България, тъй като това е един забележителен туристически обект, който ще спомогне за развитието на този сектор.

„Искаме да върнем моста в състоянието, в което е бил преди за бъдещите поколения, исторически и културно да остане като исторически паметник. Правим подготовка за това.“, допълни още управителят на Къркларели.
БГНЕС