/ iStock/Getty Images
Турция се подготвя за потенциални санкции от САЩ заради покупката си на руските ракети С-400. Според Анкара сделката за покупката им е „приключена”, заяви турският министър на отбраната Хулуси Акар вчера.

САЩ поставиха на Турция ултиматум заради руската С-400


Говорейки пред репортери Акар заяви, че САЩ все още се опитва да разубеди Турция за покупката на руските ракети, но според турските власти сделката е приключена.

Ние им казваме, че „сделката е приключена”, но те настояват, че „нито една сделка не е приключена сделка””, споделя Акар.

„Ние правим това, което едно двустранно споразумение предполага. Въпреки че има някои проблеми от време на време, ние сме щастливи, че до сега няма резки обрати... Турция също така се подготвя за потенциалното налагане на санкции по закона за Налагане на санкции на американските противници (CAATSA)”, каза той.

Турция и САЩ са в противоречие заради решението на Анкара да закупи С-400, които не могат да бъдат интегрирани в отбранителните системи на НАТО. Вашингтон казва, че този ход на турската страна може да застраши ролята на балканската страна в производството на изтребители F-35, които според американците може да бъдат компрометирани от С-400. Акар заяви, че Турция ще изпълни своите задължения по проекта F-35 и че Анкара очаква програмата да продължи както е планирана. Той добави, че купуването на С-400 е било само, за да се покрият нуждите на турската отбрана и те не представляват заплаха.

От Вашингтон предупредиха, че Анкара ще бъде санкционирана според закона CAATSA ако завърши сделката.
ThinkStock/Getty Images

При разговорите ни със САЩ ние виждаме напредък по много въпроси - за територията на изток от Ефрат, покупката на F-35 и Патриот”, каза той.
Акар допълни, че свързването на покупката на С-400 с тази на F-35 е „друга пречка”, която партньорите в НАТО трябва да преодолеят.

„Няма клауза в споразумението за F-35, която да казва, че можеш да бъдеш изключен от партньорството, ако купиш С-400”, каза той.

Турция е платила 1.2 милиарда долара. Ние също така произвеждаме частите, които са ни поръчани навреме. Какво повече може да искате от един партньор?”, попита Акар.

Турският министър заяви, че страната му е получила 4-те самолета F-35 и пилотите са на обучение в тренировъчния център на американските военновъздушни сили.
БТА