/ iStock/Getty Images
Турция намали митата за някои стоки от САЩ в отговор на решение на Съединените щати да намалят наполовина митата за внос на турска стомана, съобщи Ройтерс, позовавайки се на турския държавен вестник.

САЩ поставиха на Турция ултиматум заради руската С-400

Миналата седмица САЩ прекратиха, считано от 17 май, преференциалния търговски режим за Турция, изключвайки я от списъка на развиващите се страни. Режимът бе предоставен съгласно програма, позволяваща някои износни стоки да влизат безмитно на американския пазар.

САЩ прекратяват преференциалния търговски режим за Турция

Същевременно обаче Вашингтон намали наполовина митата за внос на турска стомана до 25 процента. Те бяха увеличени през август м.г. в разгара на дипломатически спор между съюзничките от НАТО. Турция отговори като удвои митата за внасяни от САЩ автомобили, алкохол и тютюн.

"Реципрочно ние решихме да намалим наполовина допълнителните мита за 22 стоки с произход от САЩ", написа в Туитър министърката на търговията Рухсар Пекджан.

Вчера Ройтерс предаде, позовавайки се на свои източници, че предстои Турция да намали митата за внасяни от САЩ автомобили, алкохолни напитки, тютюн, козметика, пластмаси.
БТА