/ Thinkstockphotos
Съединените щати дадоха на Турция две седмици срок, за да се откаже от сделката за доставка на руската противовъздушна ракетна система С-400, предаде CNBC, цитирана от РИА Новости.

Според канала, през този период Анкара трябва да отмени сделката с Москва и да купи американските системи за противоракетна отбрана „Пейтриът“. В противен случай САЩ ще изключат Турция от програмата „Lockheed Martin F-35“.

САЩ прекратяват преференциалния търговски режим за Турция

Освен това Съединените щати могат да не се ограничат до лишаването на Турция от обещаните изтребители. Както отбелязват американски медии, отказът да се спази ултиматумът може да доведе до налагането на санкции срещу Анкара от Вашингтон и "възможен отговор от страна на НАТО".

Според канала CNBC това е „последната дума на Държавния департамент на САЩ“.

САЩ внимателно следят финансовата ситуация в Турция

Първата партида С-400 съгласно условията на договора между Москва и Анкара ще пристигне през юли. САЩ твърдят, че руските системи са несъвместими със стандартите на НАТО и заплашват Анкара със санкции в резултат на придобиването им. Американската страна заплаши да забави или да спре продажбата на изтребители F-35 в Турция.

Анкара е един от участниците в американската международна програма F-35. Турция също така многократно е подчертавала, че руската система за противовъздушна отбрана не представлява заплаха за американските изтребители. В допълнение външният министър Чавушолгу каза, че доставената в страната С-400 няма да бъде интегрирана в системата за въздушна отбрана на Северноатлантическия съюз.
БГНЕС