/ БГНЕС
Турски официални представители са казали на намиращата се в Анкара руска делегация, че в сирийския район Идлиб трябва незабавно да бъде установено трайно спиране на огъня, предаде БТА.

По време на разговорите в Анкара днес турските представители са казали на руската делегация, че напрежението в Идлиб трябва да бъде намалено и че сирийските правителствени сили, подкрепяни от Москва, трябва да се изтеглят до границите, определени в споразумението за деескалация от 2018 г. между Турция и Русия.

ООН: Рискът от ескалация в Сирия нараства ежечасно

Днес е третият ден от преговорите между двете делегации. Те са приключили и руската делегация се връща в страната си. Президентите на Русия и Турция - Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, може да се срещнат в Москва на 5 или 6 март. Това съобщи днес говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

Песков заяви, че днес е била обсъждана темата за евентуална среща на ръководителите на двете страни. Работи се по среща на президентите Путин и Ердоган в Москва на 5 или 6 март, каза говорителят.

Ердоган ще говори с Борисов, Тръмп, Макрон и Меркел за ситуацията в Сирия

Днес двамата лидери разговаряха по телефона и подчертаха необходимостта от вземане на допълнителни мерки за нормализиране на обстановката в Северозападна Сирия. Договорено е било и да се работи за организиране в скоро време на среща на високо равнище.
БТА