/ Thinkstock/Getty Images
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че като част от усилията на правителството за защита на потребителите от увеличаващите се цени на енергията плащанията, които предприятията ще направят към служителите си, за да ги подпомогнат в плащането на сметките им за природен газ и електричество, ще бъдат освободени от данък върху доходите, съобщи „Хюриет дейли нюз“.

По силата на новата схема, която ще е в сила до април 2023 г., плащания до 1000 турски лири (54 щатски долара) ще бъдат освободени от данък, обяви Ердоган вчера.

Той допълни освен това, че инфлацията ще намалее до разумни равнища до февруари 2023 г.

Новата схема ще осигури значителна подкрепа за работещите, каза и министърът на хазната и финансите Нуреддин Небати днес на фермерска среща в Истанбул. Правителството взима мерки за увеличаване на покупателната способност на хората, без да предизвиква забавяне на икономиката, заяви Небати.

„Основният проблем, с който трябва да се занимаем, е инфлацията и ние ще победим инфлацията“, каза турският финансов министър. Хранителните продукти са основното перо в инфлационната кошница и правителството намали ДДС върху храните, за да овладее поскъпването им, допълни той.

Небати допълни, че кредитите се насочват по-скоро към производството, отколкото към потреблението. „Ние продължаваме стабилния растеж, който се основава на турския икономически модел, фокусиран върху инвестициите, създаването на работни места, производството и износа“, допълни той.
БТА