Ердоган Путин
Ердоган Путин
Делегациите на Турция и Русия са подписали общ документ след преговори в Анкара по детайлите на споразумението за прекратяване на огъня в Идлиб, съобщи турският министър на отбраната Хулуси Акар, цитиран от турската частна телевизия НТВ.

"Подготвеният текст е подписан от двете страни, влиза в сила. Неговото първо прилагане ще видим на 15 март със съвместните патрули по М4", добави Акар.

Путин и Ердоган изразиха задоволство от деескалацията в Идлиб

"Мнението ни е, че примирието в Идлиб трябва да бъде постоянно. Ние сме изпълнили всяка една задача, която ни се полага в този смисъл", заяви още министърът на отбраната.
По думите на Акар заедно с Русия ще бъдат създадени съвместни координационни центрове и дейностите там също ще се водят съвместно.

"Има много добри признаци във връзка със спирането на миграцията от Идлиб и дори за завръщане (на бежанци) там", посочи той.

Анкара и Москва договориха миналата седмица примирие, което да сложи край на ескалиращите сблъсъци в северозападната провинция. В турската столица във вторник пристигна руска военна делегация за разговори по уточняване на детайлите на споразумението.
 


Двете страни обсъждаха по-конкретно съвместно патрулиране по магистралата М4 в Идлиб, което се очаква да започне на 15 март.

Във вторник турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че турската армия ще патрулира в северната част на коридора за сигурност, установен край магистралата М4 в Идлиб, а руските сили ще патрулират на юг
БТА