Туниският премиер състави правителство на националното единство
Туниският премиер състави правителство на националното единство / снимки: Reuters

Туниският премиер Мохамед Гануши обяви днес формирането на правителство на националното единство, в чийто състав влизат трима опозиционни водачи, както и шестима бивши министри, предаде АФП. При изявлението пред журналисти от правителствената резиденция Гануши предостави списък от 19 министри в кабинета на единството, който ще има задачата да управлява страната до произвеждането на следващите президентски и парламентарни избори.

В новия кабинет влизат трима водачи на политически партии от бившата опозиция на досегашния президент на Тунис Зин ал Абидин Бен Али, избягал в Саудитска Арабия след 23 години на власт. Две от тези опозиционни партии досега не бяха представени в парламента. Министерски пост получават основателят на Прогресивната демократическа партия Наджиб Шеби, ръководителят на Движение за обновление „Етаждид” Ахмед Ибрахим и водачът на „Демократически форум за труд и свобода” Мустафа бен Джафар, посочва ИТАР-ТАСС.

Временното правителство включва шестима министри от досегашното правителство, сред които министър-председателят, външният министър Камел Морджан и министърът на вътрешните работи Ахмед Фриаа. В кабинета остават също министърът на националната отбрана Рида Грира и финансовият министър Мохамед Рида Шалгум.

В правителството има представители и на гражданското общество. Въз основа на постигнатия консенсус поддържащите Бен Али политически сили, и главно неговата партия „Демократично конституционно обединение”, бяха изключени от процеса по съставяне на правителство.

Туниският премиер състави правителство на националното единство
netinfo

Основна задача на кабинета на националното единство е за два месеца да подготви предсрочните избори за президент и парламент и да стабилизира вътрешнополическата обстановка, пояснява БТА. На днешната пресконференция Гануши заяви, че новият кабинет се ангажира да освободи всички политически затворници и да разследва всеки заподозрян в корупция или натрупване на значително благосъстояние при досегашното управление, посочва Ройтерс.

Премиерът каза, че ще бъдат легализирани всички политически партии, които поискат. Гануши обяви, че министерството на информацията, обвинено в налагане на цензура на свободата на печата и на изразяване в страната, е било премахнато. Премиерът обяви пълна свобода на информацията и отменянето на забраната върху всички неправителствени организации, сред които Туниската лига за защита правата на човека.

78 души са загинали при продължилите месец протести, с които миналата седмица бе свален авторитарният президент на страната Зин ал Абидин Бен Али, съобщи новото правителство на Тунис, цитирано от ДПА. При демонстрациите, подложени на жестоки полицейски репресии, са били ранени 94 души, уточни на пресконференция вътрешният министър Ахмед Фриаа. Той каза, че има неопределен брой жертви сред силите за сигурност, а икономическите загуби вследствие на размириците и протестите възлизат на 3 млрд. динара (1,6 млрд. евро).

След дни на безредици и протести животът в столицата Тунис започна да се нормализира, съобщи телевизия „Ал Джазира”. Белег за това са отново отворените пазари и магазини. След като няколко дни стояха по домовете си, за да ги пазят от безчинства и грабежи, жителите на града започнаха да излизат на разходка дори с малки деца. От днес отново функционират и държавните учреждения, макар че не всичките им служители се явиха на работа.