Настоящият президент на САЩ Доналд Тръмп обяви в четвъртък намерението си да заведе дела срещу властите на всички щати, където неговият съперник Джоузеф Байдън наскоро започна да води по време на преброяването на гласовете на президентските избори.

"Ще заведем дела срещу всички щати, където Байдън наскоро започна да води, за фалшифициране на резултатите от гласуването и измами при избори на щатско ниво. Доказателства има много - просто проверете медиите", написа Тръмп на страницата си в Tуитър.

Преди това кампанията на Тръмп заведе дело с искане за спиране на обработката на бюлетините в Джорджия, както и в Пенсилвания и Мичиган.

Броенето на бюлетини в Пенсилвания временно e спряно

Телевизионната компания CNN съобщи, цитирайки източници, че централата на републиканеца е готова да поиска повторно преброяване в Джорджия, ако загуби в щата.

Републиканските представители също заявиха, че ще поискат ново преброяване в Уисконсин.

Щабът на Тръмп обяви, че внася иск срещу Невада за измама при преброяването на гласовете. От екипа му твърдят, че на изборите в щата са гласували "десетки хиляди души", които не живеят вече там. Междувременно точно в Невада съобщиха, че ще броят гласовете до 12 ноември. Бившият и.д. шеф на разузнаването на САЩ Ричард Гренел от щаба на Тръмп обяви на пресконференция в Лас Вегас за подаването на иск срещу щата Невада, съобщи тв каналът Fox News

"В тази страна е недопустимо да се преброяват незаконни гласове и точно това се случва в Невада", заяви Гренел. Както отбелязва Fox News, от щаба на Тръмп твърдят, че своя вот са упражнили "десетки хиляди души", които вече не живеят там. Гренел добави, че не се разрешава на представители на щаба на президента да проверят бюлетините и изрази увереност, че при преброяването само на законно подадени бюлетини.

Тръмп ще удържи победата в Невада. На свой ред Тръмп също призова да се прекратят измамите на изборите от страницата си в Twitter. Победа в Невада дава на кандидата за президент на САЩ 6 гласа от 270 необходими, за да влезе в Белия дом. Според Fox News Байдън към момента има 264 гласа, а Тръмп - 214. Демократите печелят Невада на три от последните президентски избори - през 2008, 2012 и 2016 г. През 2016 Хилари Клинтън получи 47,9%, а Тръмп - 45,5%.
БГНЕС