Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / БГНЕС
Президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи късно снощи, че ще пренасрочи първото голямо събитие от предизборната си кампания, след като бе разкритикуван за избраната дата, информира ДПА.

Това бе 19 юни, когато мнозина отбелязват края на робството.

Недоволство предизвика и избраното място - град Тълса в щата Оклахома, където през 1921 г. при бунтове тълпа бели избиват стотици чернокожи.

Тръмп би приел евентуалното изборно поражение

Плановете на Тръмп бяха заклеймени като обида спрямо паметта на Джордж Флойд - чернокожият мъж, чиято смърт при задържане от бели полицаи преди две седмици провокира вълна от протести, обхванала цялата страна.

Сенаторът демократ Камала Харис обвини Тръмп, че с избора си на дата и място насърчава расизма.

Държавният глава заяви снощи, че е взел решението да отложи предизборната проява, след като "много от афроамериканските му приятели и поддръжници" направили предложение за смяна на датата в израз на уважение към деня, в който се отбелязва края на робството.

Тръмп: Орязването на средствата за полицията ще доведе само до повече престъпност


За да се избегне провокиране на недоволство, митингът ще бъде отложен за 20 юни.

САЩ постепенно отварят икономиката си след месеци на ограничения, наложени заради коронавируса. Здравните власти обаче се противопоставят на събирания на голям брой хора като спортни събития и концерти, особено на закрито, където рискът от заразяване е по-голям
БТА