Бившият американски президент Тръмп бе оправдан в процеса по втория импийчмънт срещу него с обвинение в подстрекателство към бунт, след като в Сената обвинението събра само 57 от нужните 67 гласа (2/3 от сенаторите), като не достигнаха 10. То бе подкрепено от 50-те демократи и 7 републиканци, но Тръмп бе спасен от гласовете на 43 сенатори от републиканската партия. 
 
Така милиардерът остава в политиката и може да се яви на президентските избори през 2024 г. Процесът бе исторически, защото бе първи срещу вече напуснал поста си президент. 

Тръмп нарече неуспешния процес на импийчмънт „лов на вещици“ и обеща „да продължи пътя към величието на Америка“. "Това е поредният етап от най-големия лов на вещици в историята на страната ни. Никой президент не е трябвало да преминава през това", заяви Тръмп в писмено изявление, цитирано от NBC.

Бившият президент на САЩ обеща да "сподели много" през следващите месеци. „И с нетърпение очаквам да продължим нашето невероятно пътуване заедно, за да постигнем американско величие за всички наши хора“, добави той.

Тръмп отбеляза, че предстои „много работа“ и обеща да представи концепцията за „светло, лъскаво, неограничено бъдеще за Америка“. Той не уточни плановете си и не каза дали ще се кандидатира отново за президент.

Бившият президент бе обвинен в подбудителство към бунт, когато на 6 януари тълпа от негови поддръжници нахлуха и вандалстваха в Капитолия в САЩ,, като временно възпрепятстваха одобряването на резултатите от президентските избори, спечелени от съперника на Тръмп Джо Байдън.

Превод и редакция: DarikNews