Тропическата буря Зорайда се насочва към Филипините
Тропическата буря Зорайда се насочва към Филипините / Gulliver/Getty Images

Тропическата буря Зорайда се намира на 160 км. от град Давао в южната част на Филипините и се движи на северозапад със скорост 30 км/ч. Предполага се, че тя ще повтори маршрута на тайфуна Йоланда (по международните класификации Хайян), пишат филипински медии.

По данни на филипинската служба за атмосферните, геофизичните и астрономическите явления сега Зорайда се движи с пориви на вятъра около 50 км/ч. Очаква се тя да стигне до територията на Филипините във вторник през деня, а в четвъртък вечерта да излезе извън територията на страната и обсег за наблюдение на филипинските метеорологични служби.

В 30 района е обявено предупреждение за приближаващата се буря, посочва БГНЕС.

Президентът на Филипините въведе положение на национално бедствие. То предвижда държавно регулиране на цените от първа необходимост, въвеждане на мерки за борба със спекулата с тях и освобождаване на извънредни фондове за оказване на помощ на пострадалите.

ООН се опасява, че тайфунът Йоланда (Хайян) е взел над 10 000 жертви. 660 000 души са останали без покрив заради бурята, а стихията е засегнала общо 9,8 милиона души.