В Шарлът, Северна Каролина, улиците са вече спокойни в ранните часове на деня, след като полицията и кметът Дженифър Робъртс обявиха въвеждането на полицейски час и въоръжени членове на Националната гвардия пристигнаха да охраняват търговския център, предаде АП.

Демонстрациите през нощта преминаха сравнително мирно, като участниците в тях настояваха полицията да разпространи видеото с убийството на чернокожия мъж. "Искаме записа", "Пуснете записа" - скандираха протестиращите, като блокираха за кратко кръстовище близо до сградата на "Банк ъв Америка", а по-късно се изкачиха по стълбите до входа на кметството.

Размирици в Шарлът след смъртта на чернокож мъж

Няколко десетки демонстранти се опитаха да блокират междущатското шосе, минаващо през града, но бяха изтласкани от полицията. Въпреки наложения полицейски час стотици хора продължиха да стоят по улиците на Шарлът и да настояват полицията да разпространи записа.

Шефът на полицията Кер Пътни заяви, че видеозаписът е улика и няма да бъде показан публично, докато върви разследването.

Съпругата и други членове на семейството на застреляния от полицай Кийт Скот видяха два записа на инцидента, но заявиха, че сега имат "повече въпроси, отколкото отговори". Въпреки твърденията на полицията, че Скот е държал пистолет в ръцете си, от видеозаписите това е невъзможно да се установи, посочи адвокатът на семейството.

Той допълни, че Скот е отстъпвал бавно с пуснати ръце. Други очевидци твърдят, че той държал книга или че ръцете му са били празни. Според полицията той държал пистолет и отказал да се подчини на заповедите да хвърли оръжието.

Трета нощ на протести в Шарлът заради смъртта на чернокож мъж (ВИДЕО)
netinfo

Трета нощ на протести в Шарлът заради смъртта на чернокож мъж (ВИДЕО)
netinfo

В изявление семейството настоява видеозаписите да бъдат показани публично "в интерес на прозрачността". Полицейският началник Пътни, който също е афроамериканец, също заяви, че от наличните записи не може да се каже със сигурност, че Скот е насочил оръжие срещу полицията, но че "като цяло всички доказателства" подкрепят разказите на полицаите от местопроизшествието.

Полицаят, стрелял срещу Скот, беше обвинен вчера в непредумишлено убийство. Министерството на правосъдието на САЩ също разследва смъртта на Скот, допълва АП.

Стрелбата срещу чернокожия мъж от полицай предизвика улични протести, които прераснаха в насилие. Десетки полицаи бяха ранени, а десетки демонстранти - задържани.

Източник: БТА