Размирици в Шарлът след смъртта на чернокож мъж
Размирици в Шарлът след смъртта на чернокож мъж / Guliver/Getty Images

Губернаторът на американския щат Северна Каролина обяви извънредно положение в град Шарлът, където втора поредна нощ се стигна до сблъсъци между полиция и протестиращи, съобщиха Ройтерс и АФП.

Конфликтът избухна заради стрелба на полицай по чернокож, който впоследствие почина. Полицията твърди, че той е имал оръжие и е отказал да изпълни нарежданията на служител на реда, но близките на убития казват, че не е бил въоръжен и е държал книга, а не пистолет. Случаят се разследва.

Градските власти съобщиха, че мъжът, който бе ранен и по време на протест в американския град Шарлът и почина, не е бил прострелян от полицай, съобщиха. Мъжът е бил прострелян, когато полицията е пазела от протестиращи скъп хотел в центъра на града, предаде АП.

Размирици в Шарлът след смъртта на чернокож мъж
netinfo

След стрелбата протестиращите започнали да замерят полицаите с бутилки, буци пръст и бомбички. силите на реда отвърнали със зашеметяващи гранати и сълзотворен газ и разпръснали множеството от няколко стотин души. Но из центъра продължили да се движат групи протестиращи, следвани от полицаи за борба с безредиците, които продължили да ги гонят със сълзотворен газ.

В сблъсъците тази нощ полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми, за да разпръсна демонстрантите, някои от които са се държали много агресивно.

Първоначално бе съобщено, че един човек е бил прострелян, но не от полицай, а от цивилен, но впоследствие кметството каза, че простреляният е в много тежко състояние в болница, но не е мъртъв. Има ранен полицай.

Размирици в Шарлът след смъртта на чернокож мъж
netinfo

Решението за въвеждане на извънредно положение ще даде възможност на властите да разположат в града части на Националната гвардия и щатски пътни полицаи, които да помогнат на градската полиция да овладее ситуацията.

Източник: БТА