Трепет в Близкия Изток от вота в Америка
Трепет в Близкия Изток от вота в Америка / БГНЕС
Близкият Изток не прави изключение от целия свят и също се интересува от президентските избори в САЩ с надеждата те да имат ако не положителен ефект за региона, то поне не толкова отрицателен, както досега, пише излизащият в Лондон панарабски вестник "Аш Шарк ал аусат".

Това не трябва да буди учудване, като се има предвид намесата на САЩ в най-сериозните проблеми на региона, на първо място от които са израелско-арабският мирен процес и войната в Ирак и американското присъствие там, отбелязва авторът на коментарната статия.

Той отбелязва, че не е трудно човек да се досети на кого от двамата кандидати отдава предпочитания арабската общественост този път. Това обаче са само настроения, които не се базират на преценка на политически интереси или внимателен прочит на политическите програми на кандидатите, и когато истинската политика започне, разочарованията няма да закъснеят, предупреждава авторът.

Истината е, че това, което движи американката политика, са американските интереси, независимо кой седи в Белия дом, тъй като има здрави основи, които направляват и водят политиката му. Вярно е, че президентът се ползва с широки правомощия, но съществува и Конгресът, който може да постави много пречки пред президента. Примесват се личността на президента, визиите му, стилът му на управление и светогледът му, и непоклатимите интереси на САЩ, особено във външната политика, пише "Аш Шарк ал аусат".