/ ThinkStock/Getty Images
В Рим късно снощи пристигнаха ковчезите с тленните останки на италианския посланик в ДР Конго и неговия телохранител, убити в африканската страна при нападение в понеделник, приписвано от Киншаса на руандийски бунтовници хуту, предаде Франс прес.

Военен самолет Боинг 767, излетял от летището в Гома, столицата на провинция Северно Киву, се приземи малко след 23:00 часа снощи на летище Чампино, близо до италианската столица.

Италианският посланик в ДР Конго загина в атентат

С него бяха превозени ковчезите на дипломата и на млад карабинер, покрити със зелено-бяло-червения италиански флаг, предадоха обществената телевизия РАИ и националната агенция АНСА.

Италианският премиер Марио Драги, външният министър Луиджи Ди Майо, както и министърът на отбраната Лоренцо Гуерини отидоха на Чемпино, за да посрещнат съпругата на посланика и трите дъщери на семейството, които също бяха в самолета.

43-годишният посланик Лука Атаназио почина, след като беше прострелян при засада на конвой на Световната програма по прехраната (World Food Programme), в който пътуваше, в източната провинция Северно Киву, близо до границата с Руанда. Неговият италиански телохранител Виторио Яковачи и конгоанският шофьор на WFP Мустафа Миламбо, също бяха убити.

В Киншаса конгоанският президент Феликс Чисекеди и съпругата му Денис Ниакеру Чисекеди посетиха резиденцията на посланик Атаназио, за да изкажат съболезнования на вдовицата му и трите осиротели момичета.

В Рим папа Франциск изтъкна "човешките и християнските качества" на посланика и отдаде почит на двамата италианци - "служители на мира и закона". Северно Киву, в съседство до националния парк Вирунга, е смятано за една от най-опасните провинции в ДР Конго. Според хуманитарни служители обаче, маршрутът, по който се е движил конвоят, не е изисквал ескорт.

Конгоанските власти в понеделник обвиниха руандийските бунтовници хуту от Демократичните сили за освобождение на Руанда, които действат в източната част на ДР Конго, за нападението, определено от президента Чисекеди като "терористично". Бунтовниците отрекоха да са замесени в нападението.
БТА