Телохранителят на Путин и още живописни лица влизат в руския парламент
Телохранителят на Путин и още живописни лица влизат в руския парламент / снимка: БГНЕС, архив

От оперни певици до олимпийски шампиони, от космонавти до бивши престъпници - в руската Държавна дума винаги е имало място за живописни депутати и хора с необичаен жизнен път.

Представяме ви някои нови лица, които влизат в парламента след изборите в неделя.

Архитектът на закона срещу хомосексуалната пропаганда

Когато го избраха в местния парламент на Санкт Петербург, вторият по големина град в Русия, Виталий Милонов се открои като автор на закон, наказващ "хомосексуалната пропаганда". Шумните му декларации между призивите за възстановяване на "нравствената полиция" и организиране на "набези" срещу гей-клубовете в страната, сега ще отекват зад стените на руския парламент.

Други законопроекти, предложени в Санкт Петербург от Виталий Милонов, предвиждаха да се забранят пушенето на наргиле и абортите и да се дадат граждански права на ембрионите. Той призова също за съдебно преследване срещу Лейди Гага и Мадона заради подкрепата им за хомосексуалната кауза и поиска да се забрани на главния изпълнителен директор на "Епъл" Тим Кук, който е гей, да влиза в Русия.

Министърът на чуждестранните микроби

До 2013 г. Генадий Онишченко беше "главен лекар" на Русия. Начело на руските здравни служби той имаше задачата да прилага забраните - неизменно официално по здравни съображения - на продукти от бивши съветски републики, с които Москва има трудни отношения. Жертва паднаха минералните води от Грузия, вината от Молдова, шоколадите от Украйна или млечните продукти от Литва - до такава степен, че в. "Ведомости" му даде прозвището "министър на чуждестранните микроби".

Онишченко, който освен това сравни Кока-Кола и Пепси с химически оръжия, беше излъчен от избирателен район западно от Москва. С предизборния си лозунг "Направи здрав(ословен) избор", той извади от Думата последния опозиционен депутат Дмитрий Гудков.

Руски депутат поиска да купи България

Потомъкът на Лев Толстой

Пьотр Толстой е 47-годишен журналист, известен в Русия с политическите си предавания по обществената телевизия "Первий канал". Той поддържа категорично прокремълска риторика, което му навлече гнева на опозицията, обвиняваща го в дезинформация и пропаганда за Украйна или отношенията на Русия със Запада. Пьотр Толстой е и правнук на автора на "Война и мир" и ревностен защитник на литературното наследство на писателя, починал през 1910 г.

Бизнесмен със смущаващи връзки

62-годишният Владислав Резник е единственият депутат, избран като независим. Олигархът, натрупал състояние от застрахователен бизнес, не беше принуден да се бори с кандидат на "Единна Русия" - партията, която го направи депутат при предишните му три мандата.

Той е известен и на испанското правосъдие, което през май издаде срещу него заповед за арест, а после я отмени. Запазват се подозренията за връзки между Резник и съпругата му и Генадиос Петров, изпрал в Испания десетки милиони евро от престъпните дейности на организация от руската мафия.

Гласоподавателите в Русия допуснаха 4 партии в Държавната дума (ВИДЕО)

Звезда на японската манга

Назначена начело на новата Кримска прокуратура веднага след анексирането на Крим от Русия, 36-годишната русокоса Наталия Поклонская се превърна в сензация на първата си пресконференция, гледана над 1,3 милиона пъти в ЮТюб. Станала любимка на японските интернет потребители, тя вдъхнови стотици рисунки в стил манга, известни като "фен арт". По-късно на Поклонская беше забранен достъпът в Европейския съюз, тя участва и в репресиите срещу кримските татари, чието събрание класифицира през април като "екстремистка организация". В неделя Наталия Поклонская беше избрана за депутат като кандидат на управляващата партия "Единна Русия".

Телохранителят на Путин

44-годишният Алексей Дюмин, направи кариера в президентската служба за сигурност преди да стане през 2008 г. личният адютант на Владимир Путин. Непознат за широката общественост, при назначаването му за губернатор на Тулска област (на 200 км южно от Москва) през февруари се изписаха тонове мастило. Според в. "Комерсант, именно той е организирал през 2014 г. бягството от Украйна на сваления при проевропейски бунт бивш президент Виктор Янукович.

На изборите в неделя Дюмин беше безпроблемно преизбран на губернаторския пост.

Източник: БТА