Гласоподавателите в Русия допуснаха 4 партии в Държавната дума (ВИДЕО)
Гласоподавателите в Русия допуснаха 4 партии в Държавната дума (ВИДЕО) / БГНЕС

В Държавната дума на Русия отново ще влязат само четири партии, показват екзит-половете.

Управляващата партия "Единна Русия" печели парламентарните избори в Руската Федерация с 44,5% от гласовете по партийни листи, според екзит пол, съобщиха световните агенции.

"Единна Русия" получава малко по-слаби резултати в сравнение с предишните избори, но и те са достатъчни за запазване на доминирането на съюзниците на президента Владимир Путин в парламента, отбелязва Ройтерс. На предишните парламентарни избори през 2011 г. партията спечели 49% от гласовете.

Националистическата Либерално-демократическа партия на Русия (ЛДПР) е на второ място с 15,3%, според екзит пол на социологическия институт ВЦИОМ. Комунистите се нареждат трети с 14,9%, а партията "Справедлива Русия" е четвърта с 8,1% от гласовете.

Избори за Държавната дума в Русия

Либералните опозиционни партии не успяват да прескочат петпроцентовата бариера и няма да влязат в парламента, според прогнозните резултати.

В Русия парламентарните избори са смесени и това са резултатите само за 225-те депутати, които се избират по партийните списъци. За другата половина от състава на Думата изборите са мажоритарни и резултатите от тях още не са ясни.

Гласоподавателите в Русия допуснаха 4 партии в Държавната дума (ВИДЕО)
netinfo

Вотът протече с редица нарушения, регистрирани от опозиционните партии, предаде БНР. Те обвиняват "Единна Русия" в машинации изборен туризъм, в подкупване на избирателите с раздаване на по три литра бира на човек. Един гласоподавател разкри, че като отишъл в избирателния участък, установил, че някой вече гласувал от негово име.

"Непрекъснато от различни райони пристигат информации за нарушения", съобщи агенция Интерфакс, цитирайки Иля Шаблински, който е координатор на наблюдателите и член на съвета по правата на човека към президента на Русия.

Сред предполагаемите нарушения той посочи извиващи се опашки от войници, които гласуват в избирателни секции, в които те не са били регистрирани, както и случаи, при които избиратели попълват бюлетини на маси, а не в определените за целта "тъмни стаички".

Групата "Голос", която наблюдава протичането на изборите, съобщи, че е получила над 1300 жалби до днешния следобед.

Има вероятност изборите в отделни райони да бъдат повторени.

Източник: БТА, БГНЕС