/ iStock/Getty Images
Град Тел Авив създаде мобилно приложение, чиято цел е да помогне на жените и момичетата да се чувстват в по-голяма безопасност на обществени места, предаде ДПА.

Приложението, наречено Сейфъп (Safeup), е базирано на мрежа от местни женски общности. Системата от намиращи се наблизо закрилници може "да съдейства, ако е необходимо, по телефона, чрез видеовръзка или с личен придружител" на съответната жена, която се чувства заплашена, обясниха операторите на мобилната апликация.

Те увериха, че жените могат да използват приложението всеки път, когато се чувстват застрашени. Сейфъп ще намали значително времето за реакция и оказване на помощ на жени дори и в случаи когато няма нужда от полицейска намеса.

Потребителите могат да избират между три възможности - да повикат друг член на общността в момент, когато се чувстват некомфортно, да се свържат с три други жени в радиус от 500 метра, ако са в опасност, или да споделят местоположението си с конкретен контакт.

Подобни приложения са създадени и в други страни, като например Уейгард (WayGuard) в Германия и Сейфсити (Safecity) в Индия. Инициаторката на израелския проект Нета Шрайбер призова жените да се присъединят към закрилническата общност. "За да мога аз, вие, нашите дъщери и всяка жена да се чувства безопасно навсякъде", заяви тя. 
БТА