Тачи: Преговори за признаване на Косово – след изборите в Сърбия
Тачи: Преговори за признаване на Косово – след изборите в Сърбия / снимка: БГНЕС

Премиерът на Косово Хашим Тачи заяви, че е готов за преговори за помирение с Белград, но това няма да бъде възможно преди изборите в Сърбия.

В интервю за унгарския вестник “Непсабадшаг”, цитирано от БГНЕС, Тачи отхвърли възможността този процес да започне с извинение от негова страна пред сърбите за извършените престъпления. Тачи посочи, че независимостта на Косово е реалност, но ситуацията продължава да бъде сложна. Според него има само едно “единно” Косово. Той обаче признава, че в северната част на Косово ситуацията е проблематична. Тачи заяви, че би желал Косово да е признато от колкото е възможно повече страни и то възможно по-скоро да се присъедини към евроатлантическите структури.

По-рано днес президентът на Черна гора Филип Вуянович заяви, че Черна Гора смята за непремерено прибързано заемане на позиция по независимостта на Косово. Той оцени, че отношенията между Подгорица и Белград днес са по-добри отколкото по времето на общата държава на Сърбия и Черна гора.

До три месеца се очаква Косово ще има разузнавателна служба, а от 1 юли тази година ще започне набирането на служители в силите за сигурност, пък съобщава вестник “Коха диторе”. Очаква се, че ще бъдат необходими две години за набирането и обучението на общо 2500 души, колкото ще наброяват тези сили. В подбора на хората за силите за сигурност главна роля ще има КФОР, а косовските институции ще подкрепят процеса, пише още вестникът.