Андреа Педжич - една от най-известните транссексуални личности
Андреа Педжич - една от най-известните транссексуални личности / БГНЕС
Световната здравна организация (СЗО) счита, че транссексуалността - усещането, че принадлежиш към другия пол, не трябва повече да се приема за умствено заболяване, съобщи АФП.

СЗО обяви пристрастеността към видеоигри за психично разстройство
 
Това става ясно от 11-ата Международната класификация на болестите, която трябва да бъде ратифицирана от членуващите в организацията държави през 2019 г. Новата версия на Международната класификация на болестите, публикувана от СЗО тази седмица, ще бъде представена на Световната здравна асамблея през май 2019 г. в Женева, за да бъде приета от страните-членове и да влезе в сила от 1 януари 2022 г. В нея има нови глави, от които една е за сексуалното здраве. Там е вписано "несъответствие на пола", или транссексуалност, класифицирана досега сред умствените заболявания.

Не е за вярване: Три секси красавици, които са родени като мъже (СНИМКИ)
 
Един от "много големите проблеми" е, че "свързването на транссексуалността с умствените болести е стигматизиращо", обясни Лале Саи, която ръководи дирекцията по репродуктивно здраве към СЗО.
 
СЗО очаква новата класификация на транссексуалността да "намали стигматизирането, а това може да допринесе за по-добро приемане на тези хора от обществото . . . и дори да им осигури по-добър достъп до здравни услуги".
БТА