Световната здравна организация (СЗО)
Световната здравна организация (СЗО) / Thinkstock/Getty Images
Световната здравна организация (СЗО) предприема действия срещу разпространяването на коронавируса в Идлиб, където са съсредоточени хиляди бежанци, предаде Франс прес, позовавайки се на съобщение на организацията. Районът и без това е в плен на човешка трагедия заради войната.

Засега няма установен случай на COVID-19 в Сирия, където разклатената здравна система може да не е в състояние да разкрие и да отвърне на епидемия, посочи говорителят на СЗО Хедин Халдорсон.

ЕЦБ прави тест на спешния си план срещу коронавируса


Опасността от поява на вируса буди особена тревога в Идлиб, където около 3 милиона души са хванати в капан. Северозападната сирийска област е обект през последните месеци на интензивни бомбардировки от силите на режима в Дамаск и руския му съюзник. Атаките са насочени срещу последната голяма бунтовническа и джихадистка крепост в страната.

Близо един милион души са се преселили от декември в рамките на офанзивата на Дамаск в провинцията, където към препълнените лагери прииждат нови бежански въпреки обявеното тези дни прекратяване на огъня.

Нов тест открива коронавируса за 29 минути

Мишена на последните бомбардировки станаха и без това увредените от девет години война медицински инфраструктури.

СЗО не е в състояние да помага на населението от териториите, окупирани от режима, затова посочва, че оказва хуманитарна помощ на жителите в северозападните райони през турската граница. Халдорсон уточни, че организацията се е обединила с местни партньори и местните санитарни власти. Националните медицински екипи се обучават, подготвят се лаборатории в Идлиб и Анкара, които ще бъдат снабдени с необходимото за тестване и диагностика на вируса при пълна безопасност, допълни той.

Ако офанзивата бъде възобновена в Идлиб, могат да бъдат поставени под въпрос усилията за превенция на коронавируса.
БТА