Създаването на Съюз за Средиземно море започна под знака на мира
Създаването на Съюз за Средиземно море започна под знака на мира / снимкa: БГНЕС
Срещата на върха за учредяването на Съюз за Средиземно море (ССМ), с участието на ръководители от 43 европейски и средиземноморски държави, започна в Париж под знака на мира, предаде Франс прес.

Френският президент Никола Саркози, на когото принадлежи инициативата за създаването на съюза, приветства "жеста в името на мира" на арабските страни, участващи в проекта. ССМ се основава на конкретни партньорства и цели укрепване на равновесието между Севера и Юга.

"Заедно ще градим мира в Средиземноморието, както вчера изградихме мира в Европа", каза при откриването на срещата Саркози, цитиран от Асошиейтед прес. Той приветства присъствието на една маса на ръководители на арабски страни и на Израел, на Турция и Гърция, както и на Алжир и Мароко.

Държавните и правителствени ръководители се събраха на тричасовата среща в Гран пале - дворец, построен край брега на Сена по случай Световното изложение през 1900 година. Премиера на форума е присъствието на сирийския президент Башар Асад и на израелския премиер Ехуд Олмерт, чиито страни теоретично са във война от 1948 година, но сега се озоваха на една и съща маса.

Двамата мъже седнаха на местата си край кръглата маса, отдалечени едно от друго, пред телевизионните камери и фотографските обективи.

Единствен либийският ръководител Муамар Кадафи бойкотира срещата.

Египетският президент Хосни Мубарак отправи призив за мир в Близкия изток и прикани израелците и палестинците да продължат преговорите.