/ iStock/Getty Images
Съветът за сигурност на ООН утвърди словашкия дипломат Ян Кубиш за специален пратеник на генералния секретар на ООН в Либия, предаде ТАСС, като се позова на дипломатически източник от ООН.

Възражения срещу кандидатурата му се приемаха до 17:00 часа местно време вчера (полунощ на 16 януари българско), но такива не постъпиха, така че решението се смята за прието, каза източникът.

Вчера генералният секретар на ООН Антониу Гутериш уведоми с писмо Съвета за сигурност, че възнамерява да назначи Ян Кубиш за свой специален пратеник за Либия и за ръководител на Мисията на ООН за подпомагане на Либия. Очаква се Гутериш да обяви официално назначението.

Досега Кубиш беше специален координатор на ООН за Ливан. За този пост още не е предложен нов кандидат. Кубиш е завършил Московския държавен институт за международни отношения (МГИМО).

Бил е външен министър на Словакия. От 2012 г. оглавяваше работната мисия на ООН в Афганистан, а след това беше назначен за представител на генералния секретар на ООН в Ирак. От януари 2019 г. той бе специален координатор за Ливан.  
БТА