Съветът на външните министри на ЕС се събира в Брюксел
Съветът на външните министри на ЕС се събира в Брюксел / DarikNews
Външните министри на Европейския съюз ще заседават в Брюксел. Някои от темите, които ще бъдат обсъдени, са свързани с предложения, в издигането на които България изигра важна роля. Едно от предложенията, които са в дневния ред на Съвета, е дали да бъде размразено Преходното търговско споразумение между Европейския съюз и Сърбия и да започнат да се прилагат търговски облекчения на съюза по отношение на Белград. На тази част от заседанието ще присъства главният прокурор на Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия Серж Брамерц.

Според министър Ивайло Калфин, вземането на подобно решение няма да е лесно на днешната среща, тъй като все още има страни членки на Европейския съюз, които имат резерви, когато стане дума за пълно сътрудничество между Белград и Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия. А това е основно изискване на Европейския съюз за задълбочаване на връзките със Сърбия.

Другите български предложения, които ще бъдат обсъдени от външните министри, са свързани с Грузия и бяха направени на състоялия се на 1 септември в Брюксел извънреден Европейски съвет на най-високо равнище заради кризата между Русия и Грузия. Тогава от българска страна бяха издигнати идеите да бъде определен специален пратеник на Европейския съюз за Грузия и там да бъде изпратена мисия по линия на общата европейска политика в областта на сигурността и отбраната. Външните министри ще приемат и заключения по докладите на Европейската комисия за България и Румъния, които бяха публикувани на 23 юли тази година.