/ istock
Експерти от Съвета на Европа призовават Берлин да засили мерките срещу човешкия трафик.

Германските власти трябва да наказват трафикантите на хора по-ефективно и да предоставят на жертвите по-голяма подкрепа и по-големи обезщетения, пише се в доклад на Съвета на Европа.

Сферата на проституцията е най-засегната от трафика на хора, въпреки че броят на хора, екплоатирани при трудови правоотношения се е покачил, като докладът посочва мащабните разследванията в месопреработвателната индустрия и производството и доставките на напитки.

Съветът на Европа отбелязва и някои подобрения в Германия в сравнение с предишния анализ, като например осъждането на по-голям брой трафиканти на хора.

Въпреки това съществуват основания за безпокойство, тъй като много от присъдите са отменени, съдебните производства се проточват, а по думите на федералната криминална полиция много от случаите са нерегистрирани.

Повечето от жертвите са от Германия, Източна и Югоизточна Европа, като често им е обещавана законна и добре платена работа, преди да бъдат принудени да проституират или да работят в условия на трудова експлоатация.

Обикновено това се дължи на бедност и липса на перспективи на жертвите, както и търсенето на проститутки и евтина работна ръка.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Петя Димитрова/БТА