Съставяне на правителство в Гърция е трудно до невъзможно, смята Христос Мурутис
Съставяне на правителство в Гърция е трудно до невъзможно, смята Христос Мурутис / снимка: Reuters
Съставяне на правителство в Гърция е трудно до невъзможно, смята Христос Мурутис
53101
Съставяне на правителство в Гърция е трудно до невъзможно, смята Христос Мурутис
  • Съставяне на правителство в Гърция е трудно до невъзможно, смята Христос Мурутис

Твърде вероятно е в Гърция да не може да бъде създадено ново гръцко правителство в законовия срок - „Нова демокрация" като първа на изборите в неделя ще опита да формира кабинет на принципа на „националното спасение", но не е ясно как ще реагират останалите партии. Това прогнозира в интервю за Дарик гръцкият бизнесмен Христос Мурутис, който живее и работи в България от 15 години. Според него ако се стигне до нови избори в южната ни съседка, то те биха донесли даже по-високи резултати за крайните партии.

Гърция изпадна в политическа несигурност, след като резултатите от вчерашните избори изпращат в парламента най-малко седем партии, а водещите две политически сили - Нова демокрация и ПАСОК, не успяват да съберат достатъчно мандати за общо коалиционно правителство. Освен второто място за СИРИЗА - лявата коалиция, която не приема спасителния пакет за Гърция и иска да спре плащането на дълговете, изненадата на вота е резултатът на неонацистите от „Златна зора".

Мурутис припомни, че първо политическа сила според изборния резултат е „Нова демокрация", следвана от СИРИЗА, която е „много лява", но не „крайно лява", а трета е социалдемократическата ПАСОК. Според него голяма изненада е вотът за „Златна зора". Според него резултатът за неонацистката партия се дължи на проблем, произтичащ от Шенген, а именно, че в страната през Турция влизат много емигранти от Азия. Той изчисли, че тези хора в страната са около 2 млн. души, които нямат работа и това създава проблем за страната. „Хората са объркани", казва Мурутис и допълва, че крайните партии боравят с реторика на утопията - „ще излезем от еврозоната, ще влезем в съюз с Китай, Русия, друга планета". Гъркът е категоричен, че цифрите не излизат изобщо и смята, че ако се стигне до нови избори, тези, които са добили сила от вота в неделя, ще спечелят още по-голяма.

Мурутис обясни, че според изборната процедура политически резултат от изборите трябва да има до 17 май, като се дава мандат на първата, втората, третата партия. Ако съответно Нова демокрация, СИРИЗА и ПАСОК не могат да се справят, се влиза в процедура за нов вот. Според бизнесмена, който от години живее у нас, съставянето на правителство в южната ни съседка е от трудно до невъзможно, като съотношението между двете той определи на 20:80. По неговото мнение първата сила - „Нова демокрация", ще работи по сценарий за съставяне на коалиционно правителство на спасението, но не се знае как ще реагират останалите политически сили. Цялата година ще бъде трудна за Гърция, предвеща Христос Мурутис пред Дарик.