/ iStock/Getty Images
Съдът в Хага за военни престъпления от войната в Косово през 1998-99 г. откри днес първото си заседание по дело срещу бившия командир на Армията за освобождение на Косово Салих Мустафа по обвинения във военни престъпления, включително убийства и изтезания, предаде Асошиейтед прес.

Салих Мустафа беше арестуван преди година в Косово и прехвърлен в Нидерландия, за да бъде изправен пред подкрепяния от ЕС Специален съд за военните престъпления в Косово, който е част от правната система на Косово, създадена специално за разглеждане на обвиненията във военни престъпления, извършени от членове на Армията за освобождение на Косово през 1998-99 г.
 

Мустафа е обвинен за произволно задържане, жестокост и изтезания на най-малко шест души, както и за убийство на едно лице в Злаш през април 1999 г.
Жертвите са били обвинени от АОК, че сътрудничат със Сърбия или че не подкрепят АОК, се посочва в обвинителния акт срещу Мустафа.

На предварителното изслушване Мустафа не се призна за виновен.

Това е първият съдебен процес в този съд, който беше създаден преди шест години, след публикуването на доклад на Съвета на Европа от 2011 г., в който се твърди, че бойци на АОК са извършвали трафик на човешки органи от затворници и убийства на сърби и други етнически албанци, които са смятали за сътрудници на сръбските власти.
 
Сред другите обвиняеми в очакване на процес е и бившият президент на Косово Хашим Тачи, който подаде оставка миналата година, за да може да се защитава срещу обвиненията.
 
БТА