Свинският грип – заплаха за националната сигурност на Украйна
Свинският грип – заплаха за националната сигурност на Украйна / снимкa: БГНЕС

Словакия, Полша, Унгария и Румъния изпратиха в Украйна хуманитарна  помощ за борба с епидемията от грип,  съобщи пресслужбата на украинското министерство на външните работи, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Словакия предостави 200 000 медицински марлени маски, което е половината от собствения резерв на страната. Унгария изпраща 10 000 дози ваксина за профилактика. От Полша в Лвив е изпратена първа партида хуманитарна помощ, включваща респиратори, маски, противогрипно лекарство "Тамифлу", комбинезони и специални очила. Освен това Полша е готова безплатно да направи тестове за определяне на типа вирус, който се разпространява в Украйна. Румъния ще изпрати медицински маски, пише БТА.

Епидемиологичната ситуация в страната е придобила застрашителен и непредвидим характер и представлява заплаха за националната сигурност, се казва в указ на президента Виктор Юшченко с вчерашна дата. С указа се дава ход на решението на Съвета за сигурност от 30 октомври за създаване на резерви от медицинско оборудване и антивирусни препарати, да се ограничат масовите мероприятия и да се привлекат министерството на отбраната и министерството на извънредните ситуации за оказване на медицинска помощ на населението.

Свинският грип  заплаха за националната сигурност на Украйна
netinfo

Външното министерство се е обърнало към Всеросийската организация за здравеопазване (ВОЗ), НАТО и Европейския съюз  за помощ за преодоляване на последиците от разпространението на инфекцията.

Турското министерство на здравеопазването съобщи, че още един човек е починал от свински грип, с което броят на смъртните случаи от новия грипен вирус достигна четирима, предаде Асошиейтед прес. Последната жертва е 27-годишен здравен работник от столицата Анкара.

Утре в цялата страна започва кампания за ваксиниране на застрашените групи срещу вируса А/H1N1/, като се започне със здравните работници.

В същото време стана ясно, че мнозинството от швейцарците не искат да се ваксинират срещу вируса А (H1N1), две седмици след началото на кампания по ваксиниране в страната, гласи проучване, публикувано днес в швейцарската преса, предаде Франс прес.

Свинският грип  заплаха за националната сигурност на Украйна
netinfo

От всички анкетирани, 86,4 процента не искат да се ваксинират срещу вируса А (H1 N1), а 83,9 процента отказват да се ваксинират и срещу сезонния грип, сочи анкетата на неделния вестник "Зонтагсблик".

Проучването е било проведено по телефона, като са били анкетирани 606 души. Здравните власти в Швейцария решиха да започнат в средата на ноември кампания за ваксинирането най-напред на здравни служители и  хора, изложени на риск.

"Ваксинирането ще бъде безплатно и доброволно", уточни швейцарското федерално бюро за обществено здравеопазване. В петък Швейцария наложи ограничения върху използването от бременни жени, деца под 18 години и възрастни над 60 години на ваксината Пандемрикс срещу вируса А (H1 N1) на британската компания ГлаксоСмитКлайн, припомня АФП.