Световните медии: България е в тежка политическа криза
Световните медии: България е в тежка политическа криза / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова, DarikNews.bg, Валентин Грънчаров

Десетки хиляди поддръжници и противници на воденото от социалистите българско правителство излязоха на митинги, подчертавайки нарастващо политическо разделение и несигурност в най-бедната страна в Европейския съюз, съобщава Ройтерс в кореспонденция от София.

На митинг-шествие в София, организиран от Българската социалистическа пария (БСП) и коалиционния й партньор, Движението за права и свободи (ДПС), премиерът Пламен Орешарски се ангажира да остане на власт, да продължи реформите в подкрепа на най-непривилегированите и да увеличи доходите, отбелязва агенцията, цитирана от БТА.

В Пловдив, втория по големина български град, привържениците на основната опозиционна партия ГЕРБ поискаха оставката на правителството и предсрочни избори. Ройтерс припомня как много българи са се надявали, че присъединяването към ЕС преди шест години ще донесе просперитет на бившата комунистическа страна и ще сложи край на ширещата се корупция и организирана престъпност, но са разочаровани от здраво установилите се политически елити, които според тях работят само за собственото си благо.

На страната й предстои да вкара зад решетките високопоставен представител на правителството за корупция, докато средната заплата от 400 евро месечно е най-ниската в 28-членния ЕС, се казва още в материала.

Пет месеца след предсрочните избори българите остават разделени по въпроса дали правителството трябва да остане на власт или да подаде оставка, сочат допитвания. Политически анализатори заявиха днес, че митингите могат да задълбочат разделенията.

"Тези демонстрации подчертават задълбочаваща се конфронтация между политическите конкуренти. Има вероятност от засилване на разделенията в обществото", каза пред Нова Ти Ви политологът Първан Симеонов, цитиран от Ройтерс.

Американската Асошиейтед прес също отбеляза дълбокото разделение, което парализира балканската страна от месеци. Агенцията информира за десетки хиляди поддръжници на основните политически партии в двата най-големи града в България, включили се в митингите в подкрепа и срещу правителството съответно в София и Пловдив.

За двата митинга, събрали хиляди поддръжници и противници на българското социалистическо правителство - между 20 000 и 30 000, съобщава и АФП, която цитира данни на медии от страната.

"Дойдох, за да подкрепя правителството! Всички тези манифестации и студентски протестни движения не му дават никаква възможност да работи, да покаже на какво е способно", е заявила пред АФП Дима Шопова, 60-годишна пенсионерка.

"Не искам децата ми да бъдат управлявани от комунистическата мафия", цитира агенцията изказване на възрастен мъж в Пловдив.

В материала си, посветен на днешните митинги, ИТАР-ТАСС цитира лидера на БСП Сергей Станишев, според когото в митинга в София са участвали над 60 000 граждани. Агенцията помества и част от изказванията на премиера Пламен Орешарски, на Станишев и на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов на митинга в Пловдив.

Световните медии България е в тежка политическа криза
netinfo