Суданската армия залови контрабандно оръжие и боеприпаси, идващи от чужда страна, съобщиха военни източници на Ройтерс.

Военното разузнаване е установило контрабандистка група, действаща в суданската провинция Червено море и занимаваща се с вкарване на оръжие в източните райони на Судан, доставяйки го на бунтовнически групировки, посочиха източниците.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е бил шокиран от писмо на водача на управляващата военна хунта в Судан генерал Абдел Фатах Бурхан до него, в което Бурхан е поискал да бъде сменен специалният пратеник на Обединените нации за Судан Фолкер Пертес, съобщиха отново източници на Ройтерс.

Сблъсъци в суданската столица Хартум през втория ден от прекратяването на огъня

„Генералният секретар се гордее с работата на Фолкер Пертес и отново потвърждава пълното си доверие в специалния пратеник“, каза в коментар по темата говорителят на ООН Стефан Дюжарик.

Саудитска Арабия и САЩ заявиха, че воюващите страни в Судан изглежда спазват в по-голяма степен сегашното примирие.

Спирането на огъня, което беше договорено с посредничеството на Вашингтон и Рияд, влезе в сила в понеделник, но боевете в столицата Хартум и западния регион Дарфур продължиха. Сраженията са били особено ожесточени в сряда, се казва в общо изявление на двата посредника.

Сегашното едноседмично примирие е седмият пореден опит за прекратяване на огъня, след като предишните примирия бяха нарушени.
Владимир Сахатчиев/БТА