Студенти по химия взривили бомбата в Москва
Студенти по химия взривили бомбата в Москва / netinfo

Двама студенти по химия са задържани във връзка с вчерашната експлозия на Черкизовския пазар в Москва, пише вестник “Комерсант”.

По данни на вестника двама младежи – на 18 и на 25 години, които следват в университет в Москва, са били заловени непосредствено след експлозиите. “Комерсант” пише, че заподозрените са били хванати от търговци, оказали се близо до мястото на инцидента.

Обикновено в понеделник на пазара отиват постоянни купувачи на едро, които продавачите познават по лице. Появата на трима непознати млади мъже, които се държали нервно, привлякла вниманието на търговците, казва пред вестника очевидец. Един от заподозрените непознати напуснал пазара малко преди терористичния акт, а другите двама веднага, след като избухнала експлозията. Те са били задържани от търговци и били предадени на служители на местната охрана.

Следствието за експлозията на Черкизовския пазар засега работи главно по версията, че младите хора са извършили терористичния акт по националистически подбуди. Както съобщи пред “Комерсант” пожелал анонимност представител на управлението на Федералната служба за сигурност в Москва, младите хора най-вероятно са действали самостоятелно и не участват в екстремистка организация.

Изданието посочва, че по предварителни данни студентите по химия са направили бомбата най-вероятно в домашни условия, прилагайки на практика наученото в университета. До тази сутрин експертите не успяват да установят точния състав на взривното вещество. Те обаче предполагат, че студентите са успели сами да синтезират някаква производна на нитроглицерина.

Взривното устройство е имало химически взривател – разтворима капсула с реактив, който при съприкосновение с производни на нитроглицерина влиза в реакция. Експлозията става след няколко секунди. Именно поради това, пише “Комерсант”, престъпниците, заложили взривното устройство, е трябвало да бягат, привличайки вниманието на търговците.

Терористичният акт на Черкизовския пазар стана вчера около 10,30 ч. С разлика от няколко минути избухнаха две взривни устройства. По данни от снощи при експлозиите са загинали 10 души. Различни травми са получили 55 души, 49 от които са в болница. Шестима от тях са в тежко състояние.