/ iStock/Getty Images
Четирима души загинаха при стрелба в търговски комплекс в американския град Джаксънвил, щата Флорида, предаде Ройтерс, като се позова на телевизионния канал "Фокс Нюз". 

Кметицата на Джаксънвил Дона Дийгън каза пред местния канал "Нюз4ДЖАКС", че мъж се е барикадирал в търговския комплекс на "Кингс роуд". Малко по-късно общинската съветничка от Джаксънвил Джу'Коби Питман, която определи случилото се като трагедия, заяви, че, доколкото е разбрала, заподозреният е ликвидиран. "Хората в тази общност страдат. В момента аз съм много, много разгневена", заяви Питман пред репортери.

Шерифът на американския град Джаксънвил, щата Флорида - Ти Кей Уотърс, обяви, че мотивиран на расова основа стрелец е застрелял трима души в търговския комплекс "Долар дженеръл", преди да сложи край на собствения си живот, предаде Асошиейтед прес. 

"Казано направо, тази стрелба е расово мотивирана. Той е мразил тъмнокожи", заяви Уотърс на пресконференция и допълни: "И трите жертви са били тъмнокожи - двама мъже и една жена".

Ройтерс информира, че стрелецът е бил бял, предполага се, че е носил предпазна жилетка и е бил въоръжен полуавтоматична пушка от типа на АР-15, както и с пистолет. Преди това е бил забелязан в местен университет. От ФБР обявиха, че започва федерално разследване по случая.

Според шериф Уотърс стрелецът е бил малко над 20-годишен. Ройтерс цитира кметицата на Джаксънвил Дона Дийгън, която казва, че "това е престъпление, изпълнено с омраза".

Предполага се, че убиецът е действал сам и не е бил част от голяма група.

Американският президент Джо Байдън е бил информиран за стрелбата, съобщи Ройтерс, като цитира Белия дом. Същото важи и за главния прокурор на САЩ Мерик Гарланд.

Междувременно след разговор с шерифа на Джаксънвил (Ти Кей Уотърс) губернаторът на Флорида Рон Десантис, който е един от претендентите за президентска номинация на Републиканската партия, нарече "отрепка" убиеца на трима души в търговския център на веригата "Долар дженерал". Освен това Десантис заклейми расистката мотивация на стрелеца.

"Този човек се самоуби, вместо да си понесе последствията. Той пое пътя на страхливеца", заяви Десантис, който е в Айова за предизборната си кампания.
Иво Тасев/БТА