Хотели и къщи за гости осигуряват подслон, храна и обучение
Около 200 000 жители на Израел са евакуирани от домовете им, които се намират в близост до Ивицата Газа или на границата с Ливан. От 2 месеца те са настанени в хотели и къщи за гости и нямат идея дали ще могат скоро да се върнат у дома. Много от имотите са бомбардирани или опожарени от „Хамас” при атаката от 7 октомври, пише Voice of America.

Хората споделят, че се страхуват да се приберат. „Ние изобщо нямаме място, където да се върнем. В близост се водят военни операции. Никой не може да ми гарантира, че няма отново да пресекат границата”, споделя една от евакуираните. Част от тях са напуснали домовете си без да вземат нищо със себе си. Това налага стотици доброволци да се включат в кампания за осигуряване на най-необходимото. Хотел, в който са настанени евакуираните, подсигурява храна 3 пъти дневно, както и възстановителни процедури. Децата са интегрирани в местните училища, а за най-малките е отворила ясла в самия хотел.

Възпитателка определя хората сега като една идея по-щастливи. „В началото те бяха много стресирани, всеки шум ги плашеше”, каза Ада Бродски пред Voice of America. Около 400 от 550-те жители на 2 кибуца са настанени в хотела. Някои от тях са намерили настаняване на друго място или са наели частни жилища. Хората казват, че е предизвикателство да живеят в хотел, особено когато трябва да се справят с травмата от преживяното.

Повече от 1 млн. палестинци в Ивицата Газа също са преместени заради войната между Израел и „Хамас”. Над 80% от населението на Ивицата Газа е струпано в южната част, в близост до границата с Египет.
Voice of America (VOA)/NOVA