Представител на "Хамас" предупреди, че палестинското ислямистко движение няма да освободи още от заложниците, които взе при атаката си в Израел преди близо два месеца, и дори няма да води преговори по въпроса, докато израелската агресия срещу ивицата Газа не спре, предаде Ройтерс.

"Ние държим (израелския министър-председател Бенямин) Нетаняху изцяло отговорен за живота на израелските заложници и за възпрепятстването на изпълнението на сделката за размяната" им срещу палестинци, държани в израелски затвори, каза на пресконференция Осама Хамдан.

Малко по-рано висш израелски военен обяви, че израелската армия е влязла в центъра на град Хан Юнис в южната част на ивицата Газа в деня на най-интензивни сражения от началото на сухопътната операция, предприета в палестинската територия в отговор на нападението в Израел на 7 октомври.

Движението "Хамас", което управлява в ивицата Газа от 2007 г., междувременно обяви, че броят на хората, убити при израелски удари в крайбрежното парче земя от началото на конфликта, е надхвърлил 16 хиляди, предаде Франс прес. Тези данни не са проверени по независим път.

Убитите в Газа вече са 16 248. Над 70 процента от жертвите са деца и жени, съответно 7112 и 4885, каза в прессъобщение "Хамас".
Николай Станоев/БТА