Властите няколко пъти са отказали да подновят визите им
Афганистанските журналисти Рамин и Нахид Аскари считали, че ще живеят спокойно, ако се преместят в Пакистан. Но откакто властите там започват да депортират хора без нужните документи, семейството се страхува да се върне обратно в Афганистан, пише Voice of America.

Семейството се премества в Исламабад през февруари 2022 г., но визите им са изтекли преди 7 месеца. Пакистанските власти обаче три пъти са отказали искането за подновяването им. „Аз и семейството ми нямаме визи. Живеем в страх. Децата ми видяха полицаите, те влязоха в дома ни, потъпквайки всичко”, каза Рамин. Съпругата му също коментира, че вече не се чувстват никъде в безопасност, a полицията ги подлага на тормоз.

От октомври 2003 г досега властите в Пакистан са екстрадирали около 400 000 от около 1,7 млн. афганистанци без документи в страната. Правителството твърди, че действията им ще подобрят сигурността, след като афганистанци са участвали в самоубийствени бомбени атентати в Пакистан. Human Rights Watch осъди депортацията на афганистанци, особено на тези, които са напуснали страната след идването на власт на талибаните.

Над 2/3 от журналистите в Афганистан са сменили професията си, а 200 афганистански журналисти в Пакистан търсят начин да се преместят в друга държава. Семейство Аскари се надява, че ще получат бежански статут на място, където да могат да живеят и работят в спокойствие, пише още Voice of America.
Voice of America (VOA)/NOVA