"Да си седиш вкъщи и да няма какво да правиш е изключително потискащо", казва афганистанката Захра. Въпреки забраните, наложени от талибаните, тя успява да работи, пише Deutsche Welle. Ето как:

По професия Захра Арефи е политоложка. Тя е работила в провинция Дайкунди в Централен Афганистан в продължение на 10 години. Първо - 3 години като учителка, а след това в администрацията на столицата на провинцията. След като талибаните идват власт, Захра е изпратена вкъщи, точно както всички останали жени.

Това рязко променя живота ѝ. Жената губи финансовата си независимост и трябва да иска пари от семейството си за всяко малко нещо. След години учене и работа, изведнъж се оказва, че тя просто няма какво да прави. "Беше много трудно за понасяне", споделя жената пред ДВ. "Търсех удовлетворяваща и печеливша работа. Да си седиш вкъщи и да няма какво да правиш е изключително потискащо".

Жените все пак намират начин да си осигуряват препитание

Възможностите пред Захра са ограничени. През последните 2 години талибаните наложиха редица забрани в Афганистан. Тяхната цел е да изключат жените от обществения живот и да ограничат движението им.

"С помощта на семейството си открих малка ферма за кокошки и пилета в собствения ни двор", разказва Захра. Тя взема пари назаем от свои познати и купува 200 кокошки и инкубатор. След това започва същинската работа. В рамките на година фермата се разраснала от 200 до над 1000 пилета. "Удовлетворена съм от работата си и насърчавам и останалите жени да си намерят работа, за да продължат да са икономически активни", разказва тя.

Последиците от пандемията, продължителното засушаване, идването на власт на талибаните и последвалите санкции потопиха Афганистан в остра социално-икономическа криза. По данни на ООН днес 97% от населението на страната живее в бедност. Яйцата и зеленчуците са сред малкото хранителни продукти, които хората все още могат да си позволяват.

"Огромна финансова помощ за семейството"

"Заедно с по-малката ми сестра създадохме оранжерия у дома с подкрепата на фондация "Ага Хан", разказва 19-годишната Фатиме от провинция Бамян. Миналата година Фатиме завършва 12 клас. Искала е да учи, но талибаните забраняват висшето образование за момичета и жени. Затова момичето се обръща за помощ към фондация "Ага Хан" - една от последните останали благотворителни организации в страната. Начинанието ѝ не изисквало сериозни финансови средства.

"Създадохме оранжерия с размери 20 на 6 метра и сега добиваме различни видове зеленчуци три пъти годишно. Това начинание е огромна финансова помощ за семейството ни."

Според властите жените са изградили над 100 оранжерии само в провинция Бамян през миналата година, за да могат да подпомагат финансово своите семейства. Давлат Шах Пуиш, професор по земеделие в университета в Бамян, отбелязва, че от тази дейност има много ползи. "Много хора нямат достъп до пресни зеленчуци. Построяването на тези оранжерии дава на много семейства възможност за по-разнообразен режим на хранене и сигурност", обяснява той. И допълва: "Същевременно тази работа прави жените и момичетата, които работят в оранжериите, психически по-силни и им създава донякъде вътрешен мир в тези обстоятелства."

Още забрани срещу жените

Фатме и двете ѝ сестри са щастливи, че могат да допринасят за финансовото състояние на семейството си. И трите жени искат да продължат образованието си, когато това отново стане възможно.

Кога обаче ще се случи не е ясно. Талибаните правят живота на жените в страната става все по-труден. Неотдавна бе въведена забрана те да посещават националния парк "Банд-е Амир", който е сред най-популярните места за отдих в страната. Според Министерство на добродетелта и борбата с пороците жените в "Банд-е Амир" не носели хиджаб по правилния начин.

"Хиджабът е задължителен за жените. Посещението на подобни места не е задължително. На жените не им е позволено да посещават "Банд-е Амир", докато не намерим решение", заяви министър Мохамед Халид Ханафи.

Със същите аргументи талибаните забраниха на момичетата да посещават средните училища и университетите в Афганистан.
Deutsche Welle